Wat zijn sulfaten?

Sulfaten, wat zijn dat nou eigenlijk?

(Haar)cosmetische producten bevatten vaak heel veel sulfaten, parabenen en siliconen. Het zijn vaak chemische-boemannen in producten waarover we ons steeds meer/vaker bewust van worden.

Je hebt ons er vast wel eens over horen praten in de salon, want wij weten wat deze met jouw haar doen! We vertellen je middels deze blog graag over wat deze chemicaliën met jouw haar doen en waarom ze in heel veel cosmetica producten zitten.

Om te beginnen starten we met SULFATEN.

vooropstaand willen we je graag vermelden dat geen enkel ingrediënt per definitie slecht is. Siliconen, sulfaten en parabenen  hebben allemaal zo hun eigen nadelen, maar ook voordelen. Het is vaak een kwestie van proberen. We willen je graag informeren middels deze blog!

Wat doen sulfaten in producten?

Sulfaten zijn sterke reinigers in producten die o.a. jouw shampoo, en zelfs tandpasta doen laten schuimen. Je herkent deze op het etiket ook wel als; Sodium lauryl sulfate (SLS) of Sodium laureth sulfate (SLES). Deze zitten dan ook voornamelijk in reinigende cosmetische producten.

Sulfaten bestaan uit 2 delen;

–          Olie oplosbare delen. Deze hecht zich aan vuil in het haar.

–          Wateroplosbare delen. Deze zorgt dat het vuil zich oplost in water, en zo word het weggespoeld.

Sulfaten bestaan in gradaties: van mild tot erg agressief. Hoe agressiever sulfaten zijn hoe meer ze reinigen, en het haar ontvetten.

 

 

Wat doen sulfaten met jouw haar?

Fris gewassen haar is het allerfijnste en schoonste gevoel, iedereen wilt er graag fris en schoon bij lopen. Je denkt als het maar schuimt, dan is het schoon! Maar dat betekend niet, dat je een shampoo met een hoog (agressief) gehalte aan sulfaten nodig hebt.

De agressiviteit van de sulfaten kan tot hoofdhuid irritaties leiden, en dit zorgt voor een uitgedroogde hoofdhuid, jeuk, schilfertjes, wondjes, kortom alles behalve een prettig gevoel zeker als je al een gevoelige huid hebt. Sulfaten reinigen soms zo intensief dat ze jouw natuurlijke olielaagje ook laten oplossen met uitdroging van jouw haar gevolg.  Dit zorgt er ook voor dat jouw haarkleur sterk kan loslaten. Daar gaat je kleur…. Door het doucheputje…. Dat wil je niet!

 

 

Ik wil graag sulfaatvrije shampoo gaan gebruiken, waar moet ik op letten? 

Zodra je bij ons in de stoel zit passen wij altijd een haar en hoofdhuid analyse toe, en vertellen we je welke shampoo jij het beste kunt gebruiken. Want we willen het allerbeste voor jouw haar, jou en natuurlijk ook een optimaal kleurbehoud. Maar let er op, dat de shampoo geen hoog gehalte alcohol/zeep, SLS,SLES, sulfaten of parabenen bevat.

Wij werken graag met specifieke haarverzoringsproducten van Schwarzkopf Professional, Olaplex haarverzorging, Waterclouds en Malibu C die bevatten namelijk geen van allen chemische toevoegingen.

 

Maar let op, valkuilen!

Let op, er zijn veel shampooflessen waarop vermeld wordt dat deze sulfaatvrij zijn. Echter, een groot aantal van de sulfaatvrije shampoos die op de markt zijn hebben de surfactanten in de vorm van sulfaten vervangen door alcohol of echte zeep ingrediënten. Alcohol heeft vrijwel zo’n uitdrogend effect op huid en haar, hetzelfde geldt voor shampoos op zeepbasis. Wat veel mensen niet weten is dat dit ervoor kan zorgen dat je een grauwe schijn op het haar krijgt waardoor glans verdwijnt, en door de hoge ph-waarde kan zelfs haarbeschadiging optreden. Dacht jij even dat je goed bezig was…!

 

We zetten de voor- en nadelen van sulfaten graag even voor je op een rijtje:

 

VOORDELEN:

  • + reinigt zeer grondig
  • + laat shampoos flink schuimen en zorgt voor frisse beleving
  • + de shampoo verspreidt zich gemakkelijk door het haar
  • + Maakt shampoos goedkoper (daarom verschilt de prijs van een professioneel haarproduct t.o.v. een shampoo van de drogisterij/supermarkt/action etc.)

 

NADELEN:

  • –  Droogt het haar en de hoofdhuid uit
  • –  Jouw haarkleur laat snel(ler) los
  • –  Zorgt voor irritatie, jeuk, droge hoofdhuid, schilfertjes
  • –  Slecht voor het milieu

Om even door te gaan op chemicaliën in producten zullen we nog even kort inzoomen op parabenen.

Wat zijn parabenen, en wat doen ze?

Parabenen zijn chemische stoffen met conserverende eigenschappen. Die conserverende eigenschappen zorgen ervoor dat shampoos (maar ook andere producten) langer goed blijven. Ze doden namelijk schimmels en bacteriën. Er zijn onderzoeken die zeggen dat parabenen slecht kunnen zijn. Maar het is een vraag waar niet iedereen het over eens is.

Laten we stellen dat: De Europese Unie, die een lijst met risicovolle stoffen samenstelt, aangeeft dat parabenen veilig zijn. De ingrediënten zijn dus officieel goedgekeurd en veilig.

 

En natuurlijk lees je binnenkort in deze blog ; wat siliconen zijn, en wat deze doen in shampoos (van de drogisterij en supermarkten) ! COMING SOON.

Wij werken heel graag met producten die vrij zijn van: Sulfaten (SLS/SLES),parabenen, en siliconen.

Deze geven de beste resultaten voor gezond, glanzend haar met behoud van kleur.

We geven je in de salon graag advies welke het beste bij jouw haar en haarkleur past!